Kozalak Deneyi - Süper Bilim ile Evde Deneyler
Küçük bir doğa gezintisine çıksanız dikkatinizi ilk çeken ne olurdu? Belki hayvanların sesi, belki kocaman ağaçlar ya da bir bitkinin ilginç yaprakları… Hatta belki de o yaprakların üzerinde gezinen böcekler… Doğada gözlemleyebileceğimiz ve keşfedebileceğimiz o kadar farklı şeyler var ki! Doğa gözlemlerinin en ilginç taraflarından biri ise kocaman bir biyoçeşitliliğe şahitlik etmek olabilir.
Daha önce hiç çam kozalağı görmüş müydünüz? İç içe dizilmiş kabukları ile korunaklı ve ilginç bir meyvedir çam kozalağı. Evet, yanlış duymadınız çam kozalakları hem bir meyve hem de şekli itibariyle bir fraktaldır. Üstelik bu çam kozalaklarının pulları içerisinde tohumları gizlidir.
Sizce kozalaklar hep aynı şekilde mi davranıyor? Eğer öyle olduğunu düşünüyorsanız küçük bir deneyle bunu keşfedebiliriz. Gelin çam kozalağının hareketlerini gözlemleyeceğimiz bir deney yapalım. Bu deneyde sıcak su kullanacağımız için deneyimizi bir yetişkinle birlikte yapmalıyız.
Deney Malzemeleri:
1- 1 adet çam kozalağı
2- Cam bir kap veya ağzı geniş bir kavanoz
3- Su ısıtıcısı
Deneyin Yapılışı:
1. Adım: Öncelikle düz bir zemin üzerine yerleştirdiğimiz cam kabımıza sıcak suyu ilave edelim.
2. Adım: Ardından dikkatli bir şekilde kozalağımızı cam kabın içerisine bırakalım.
3. Adım: Şimdi kozalağın sıcak suyun içerisinde nasıl bir değişim gösterdiğini gözlemleyelim. Sizce kozalak değişti mi? Bu değişim neden gerçekleşiyor olabilir?
4. Adım: Şimdi kozalağı sıcak suyun içerisinden bir maşa yardımıyla çıkaralım ve geniş bir tabak içerisine alalım. Bakalım kozalak sıcak suyun içerisinden çıktıktan sonra nasıl bir hal alacak?
5. Adım: Şimdi sıcak suyun içerisinden çıkardığımız kozalağı gözlemleyelim. Kozalak pulları nasıl hareket ediyor?
Neler Oluyor?
Kozalak suya girdiğinde pullarını iyice kapattı ve tohumlarını korumaya aldı. Çam kozalakları doğada da yağmurlu havalarda kapanarak tohumlarını korumaya alırlar. Kozalağı sudan çıkardığımızda ise yaprakları yavaşça açılmaya başladı, tıpkı güneş açtığında olduğu gibi. Kozalak, tohumlarını saçmak için uygun ortam oluştuğunda yapraklarını açar. Bu durumu çevremizde bir çam ağacı varsa önce yağmurlu havada, ardından ise güneş açtığında kozalakları izleyerek gözlemleyebiliriz.
İşte Bu Çok Süper!
Çam ağaçlarında gördüğümüz minik yumruların ne olduğunu hiç düşündünüz mü? Tam olarak kozalağa benzemeyen bu yumrular aslında erkek kozalaklardır. Deneyimizde kullandığımız kozalaklar ise dişidirler. Erkek ve dişi kozalaklar birbirinden ne kadar farklı görünseler de tohumların tozlaşmasında işbirliği içinde çalışırlar.
Süper Bilim ile Deney Yapmak Çok Süper!
Süper Bilim Deney Setleri ile bilimi yaparak ve yaşayarak öğrenmek çok eğlenceli! Alanında uzman kişilerce tasarlanmış deney setleri ile ister kimya bilimini keşfedin isterseniz fizik kanunlarını deneylerle öğrenin! Ebeveynler çocuklarıyla eğlenceli anlar paylaşırken kalıcı bir öğrenme deneyimi sunan Süper Bilim Deney Setleri ile bilimsel keşifler birer maceraya dönüşüyor!
Deney setlerimizi görüntülemek için buraya tıklayabilir veya menü üzerinden Deney Setleri’ne tıklayabilirsiniz. Daha fazla Süper Bilim mi? Kurumsal web sitemizi ziyaret edebilir, @superbilim Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz.