Mor Lahana Deneyi - Süper Bilim ile Evde Deneyler
Kim demiş deneyler sadece laboratuvarlarda yapılır diye? Aslında evdeki malzemelerle bile evinizi çocuğunuz için bir deney laboratuvarı haline getirmeniz mümkün.Süper Bilim ile Evde Deneyler serimiz ile evdeki malzemelerle yapabileceğiniz deneyleri keşfetmeye devam ediyoruz.
Evde yapılabilecek kolay deneyler deyince ilk aklımıza gelen deneylerden biri de mor lahana deneyi oluyor. Evdeki malzemelerle kolayca yapabileceğiniz bu deneyde harika bir renk cümbüşüne şahitlik ederken pH değerinin yarattığı değişimleri gözlemleyeceğiz.
Deney Malzemeleri:
1-Mor Lahana Yaprakları
2-Kase
3-Sıcak Su
4-Deney Tüpü veya Bardak
5-Tüp Standı (eğer deneyi yaparken bardak kullanacaksanız tüp standına ihtiyacınız yok)
6-Sitrik Asit Çözeltisi veya Limon
7-Sodyum Karbonat Çözeltisi veya Karbonat
8-Damlalık Pipet veya Çay Kaşığı
Süper Bilim Deney Malzemeleri ile evde deney yapmak çok kolay!
Deneyin Yapılışı:
Deney malzemelerimiz hazırsa, deneyimize başlayabiliriz.
1. Adım: Mor lahana yapraklarını küçük parçalara bölelim ve kaseye koyalım. Üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyelim.
2. Adım: Lahana, rengini suya verinceye kadar yaklaşık 10-15 dakika bekleyelim.
3. Adım: Şimdi elimizde mor bir çözelti var. Peki bu çözelti tam olarak nedir? Haydi birlikte keşfedelim! Elde ettiğimiz çözeltiyi damlalık pipet veya çay kaşığı yardımıyla 3 deney tüpüne eşit miktarda olacak şekilde paylaştıralım.
4. Adım: 1. kabımıza 10 damla sodyum karbonat çözeltisi veya karbonat ekleyelim. Deney tüpümüzü hafifçe çalkalayalım.
5. Adım: İkinci deney tüpüne herhangi bir şey eklemeyelim.
6. Adım: Üçüncü deney tüpüne 10 damla sitrik asit çözeltisi veya limon ekleyelim ve deney tüpünü hafifçe çalkalayalım.
Neler Oluyor?
Asit ve baz kavramlarını daha önce duymuş muydunuz? İşte bu deneyde lahana suyunun renk değiştirmesi tam olarak pH değerleriyle ilgili. Deneyimizde kullandığımız karbonat, mor çözeltinin pH değerini yükseltti. Bunun sonucunda ise çözelti mavi-yeşil renk aldı. Mor çözeltiye sitrik asit eklediğimizde ise pH değeri azaldı. Çözelti kırmızı renge döndü. Ortadaki deney tüpünde ise pH değerini değiştirmediğimiz için, suyun pH değeri olan 7 civarında kaldı ve çözelti rengi mor olarak kalmaya devam etti.
İşte Bu Çok Süper!
Mor lahananın içerisinde antosiyanin maddesi bulunur. Bu madde doğal bir pH belirtecidir. Antosiyanin, asidik ortamlarda yani 7’den düşük pH değerlerinde mordan kırmızıya doğru renk değiştirir. Alkali ortamlarda yani 7’den yüksek pH değerlerinde ise mordan; mavi, yeşil ve sarıya doğru renk değiştirir.
Mor lahana ile salata yaptığımızda aldığı rengi hatırladınız mı? Salataya limon, sirke gibi asidik maddeler eklediğimizde salata suyu kırmızı renk alır.
Tıpkı mor lahana gibi şalgam suyu da farklı pH seviyelerinde farklı renkler verir. Aslında severek tükettiğimiz çilek, kiraz, böğürtlen, mor üzüm gibi besinler de antosiyanin içerir. Yani kimya bilimi, biz farkında olmasak da hayatımızın pek çok anında bizimle birliktedir. Kimya bilimini daha yakından tanımak ve deneyerek öğrenmek için bilim meraklısı çocuklara özel hazırladığımız Süper Bilim Kimya Deney Seti’ni inceleyebilirsiniz!
Ne deneydi ama! Lahanaların renginin nasıl değiştiğini artık biliyorsunuz. Eğer Rengarenk Lahana Deneyi ilginizi çektiyse bunun gibi çok daha fazla deneyi yapmak için Süper Bilim Çocuk Deney Malzemeleri’nden yararlanabilirsiniz. Bu deneyde kullandığımız malzemeleri ve daha fazlasını incelemek için buraya tıklayın.