Yanardağ Deneyi - Süper Bilim ile Evde Deneyler
23-12-2024
17:45

Daha önce hiç yanardağ gördünüz mü? Aktif yanardağlar püsküren lavlarıyla oldukça ihtişamlı görünüyor. Belki de farkında olmadan defalarca kez sönmüş bir volkan görmüşsünüzdür. Mesela ülkemizde bulunan dağlardan pek çoğunda yakın geçmişte volkanik faaliyet gözlenmiştir. Peki bu göz alıcı volkanik patlamalar nasıl oluşuyor ve bir afete dönüşüyor? Yaşadığımız dünyanın farklı katmanları bulunuyor. Bu katmanlardan merkeze doğru inildikçe sıcaklık artıyor. İşte bu katmanlardaki oynamalarla yer kabuğunun altındaki lavlar açığa çıkıyor. Bu oynamalara ise tektonik hareketler adını veriyoruz. Tektonik hareketlerden dolayı oluşan kırıklardan sızan lav ise volkanik patlamalarla ortaya çıkıyor.
Volkanik patlamaları daha iyi gözlemleyebilmek içinse sizler için harika bir deneyimiz var: Yanardağ Deneyi. Bu deneyde çocuklar rengarenk bir patlama oluşturuyor ve kimya bilimini daha yakından tanıyor. Okul öncesinden ilk okul öğrencilerine kadar rahatlıkla yapılabilecek olan yanardağ deneyi malzemelerini sizler için bir araya getirdik. Volkan deneyi malzemelerini ayrı ayrı tedarik edebileceğiniz gibi Süper Bilim İlk Deneylerim Seti'nde de bulabilir, bilimin en süper halinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Şimdi okulda öğrencilerinizle, evde çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz bu deneyimizle çılgın bir volkan patlaması yapalım. Haydi yanardağ deneyi için gerekli malzemeleri birlikte inceleyelim!
Şimdi okulda öğrencilerinizle, evde çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz bu deneyimizle çılgın bir volkan patlaması yapalım. Haydi yanardağ deneyi için gerekli malzemeleri birlikte inceleyelim!
Malzeme Listesi:
1- Volkanik Dağ Maketi
2- Sitrik Asit Toz
3- Karbonat Toz
4- Kırmızı Gıda Boyası (Rengarenk lavlar elde etmek isterseniz ana renkleri içeren 3’lü Gıda Boyası Seti’ni tercih edebilirsiniz.
5- Deney Kaşığı
7- Ölçü Kabı
9- Tüp Standı
10- Sıvı El Sabunu11- Su
Yanardağ patlaması deneyiyle eğlenceli bir STEM aktivitesi yapıyoruz ve çocuklara genç bilim insanları olarak yeni bakış açıları kazandırıyoruz. Deneyimizin yapılışına geçmeden yanardağ deneyi nasıl anlatılır kısaca değinelim. Yanardağ deneyini anlatırken çocukları meraklandıracak ve ilgilerini uyandıracak bir dil kullanmak onların deneye odaklanmalarını sağlar. Bunun için onlarla volkanlar ve kimya bilimiyle ilgili soru cevap etkinliği yapabilir, yaş grubuna uygun olarak sorularınızı güncelleyebilirsiniz.
Deneyin Yapılışı:
1. Adım: Deney tüpü içerisine ölçü kabı ile 10 ml su ve deney kaşığı ile 1 dolu kaşık Sitrik asit maddemizden ekleyelim ve kapağını kapatıp tamamen çözünene kadar çalkalayalım.
2. Adım: Hazırladığımız çözeltinin içine 2 pompa sıvı el sabunu ve 10 damla kırmızı gıda boyası ekleyelim. Karıştırıcı çubuk ile karıştıralım. Volkanik dağ çözeltimiz hazır.
3. Adım: Dağ maketimizi bir masa üzerine koyup içine bir dolu kaşık Sodyum karbonat ekleyelim.
4. Adım: Hazırladığımız volkanik dağ çözeltisinden ölçü kabının içine 10 ml aktaralım.
5. Adım: Dağın delik kısmına ölçtüğümüz sıvıyı dökelim ve tepkimeyi izleyelim.
6. Adım: Dağı yıkayarak aynı şekilde deneyi tekrar yapabiliriz. Elinizde farklı renk gıda boyaları mevcutsa bu deneyi renk renk tekrarlamanız mümkün!
Neler Oluyor?
Sitrik asit ve sodyum karbonat, su bulunan ortamda tepkimeye girerek karbondioksit gazı açığa çıkarır. Çözelti içerisine koyduğumuz sıvı el sabunu, oluşan bu gazı minik kabarcıklar halinde tutarak lava benzer şekilde akmasını sağladı.
İşte Bu Çok Süper!
Dünya yüzeyinin %80'inden fazlası volkanik dağlar tarafından oluşmuştur. Deniz tabanı ve bazı dağlar, sayısız volkanik patlamayla meydana gelmiştir.
Dünyada 500'den fazla aktif yanardağ vardır. Bu yanardağların yarısından fazlası, Pasifik Okyanusu'nu çevreleyen bir bölge olan Ateş Çemberi'nin bir parçasıdır.
Yanardağ Deneyinin Amacı Nedir?
Yanardağ deneyinin amacı deney yaptığınız yaş grubuna göre değişebilmektedir. Okul öncesinde yanardağ deneyini çocukları bilimle tanıştırmak, kimya bilimini sevdirmek için tercih edebilirsiniz. 3. sınıf ve 4. sınıf gruplarında ise asit-baz tepkimelerinden bahsederek çocuklara yaş gruplarına uygun içerik aktarımında bulunabilirsiniz.
Süper Bilim’le Deney Yap!
Süper Bilim Deney Malzemeleri ile uzun ömürlü ve dayanıklı çözümler elde etmeniz mümkün. En sevdiğiniz deneyleri tekrar tekrar yapabilir ve malzemelerinizle yeni deneyler üretebilirsiniz. Dayanıklı malzemelerden üretilmiş deney malzemeleri sayesinde yeni deneyleriniz için de sahip olduğunuz malzemeleri tercih edebilirsiniz.
Çocuğunuz için bir bilim laboratuvarı kurun, genç bilim insanının keşiflerini paylaşın. O yeni keşiflerde bulunurken siz de bu heyecan dolu keşiflerin gözlemcisi olabilirsiniz.
Bu sayede genç bilim insanları hem keyifli bir sete sahip olacak hem de güncesine her gün yeni bir keşif daha ekleyecek.
Çocuklar İçin Deney Malzemeleri
Söz konusu çocuklar olduğunda hepimiz büyük bir özen göstermekten çekinmeyiz. Biz de sizler gibi çocuklarımızın güvenliğini ve mutluluğunu önceleyerek onlar için deneyim alanları tasarlıyoruz. Bizim için temel başarı bir çocuğa bilimi sevdirmekle başlıyor. Bu yüzden deney setlerimizde yer alan deney ve sarf malzemelerimizi de çocukların bu harika deneyimi yaşamasına uygun olarak oluşturuyoruz. Deneyerek öğrenmek hem bilgileri kalıcı hale getiriyor hem de öğrendiklerimizle ilgili pozitif anılar oluşturmamızı sağlıyor. Günün sonunda “Bilim Çok Süper!” hissini oluşturabileceğimiz her çocuk bizim mutluluk kaynağımız oluyor.
İster evde ister okulda Süper Bilim deney yapmak istediğin her yerde!
Süper Bilim Deney Setleri Nasıl Alınır? www.superbilim.com websitemizde bulunan Deney Setleri kategorisini ziyaret ederek bütün deney setlerimizi inceleyebilir, ürünlerimizi daha yakından tanıyabilirsiniz.
Süper Bilim İlk Deneylerim Seti Nedir?
Yanardağ deneyi ve daha pek çok eğlenceli STEM aktivitelerini deneyebileceğiniz Süper Bilim İlk Deneylerim Seti ile genç bilim insanlarının bilimle tanışması için süper bir başlangıç yapabilirsiniz!
Yardıma mı İhtiyacınız Var?
Sorularınız ve merak ettikleriniz için WhatsApp hattımızla iletişime geçin veya iletişim adreslerimizi kullanın!